DIY Wet Molding

Met dit DIY pakket maak je twee bakjes van leer. Leuk als catch all tray voor bijvoorbeeld sieraden, paperclips, muntjes, sleutels, etc.

We maken gebruik van de bijzondere eigenschappen van ongeverfd, plantaardig gelooid leer om het leer te vormen. Deze eeuwenoude techniek heet ook wel “wet molding” of “wet forming”. Vervolgens werken we het leer af door gebruik van verschillende ambachtelijke technieken. 

in de doos

In de doos vind je (bijna) alles wat je nodig hebt. Je hebt alleen nog een scherp potlood nodig en een snijmat om het leer op uit te snijden.

Let op: de scalpel is zeer scherp! Het handvat is van plastic en kan daarom breken als je teveel kracht zet. Snij dus in meerdere keren door het leer en duw niet te hard. Je kunt ook een stanley mes of ander hobby mes gebruiken.

Meer met leer?

Bestel extra panelen bij Leatherbox!
Ga aan de slag met alle potten en pannen in je keuken voor verschillende vormen bakjes of download het gratis patroon voor een plantenhanger 🙂

Stappenplan

In het pakket zitten twee bakjes zodat je er twee tegelijk kunt maken. De droogtijd bedraagt ongeveer 24-48 uur. Daarnaast ben je in totaal ongeveer een uurtje bezig met het maken van de DIY.

1. Neem de vorm over op het leer: zet het bakje op de kop op het leer en teken langs de rand met een scherp potlood.

2. Snij de ronde vorm uit: duw niet te hard op het mes, liever zet je slechts lichte druk op het mes en ga je 3 of meer keer rond om de vorm geheel uit te snijden. Je kunt de snijranden met een schuurpapiertje wat strakker krijgen indien nodig.

3. Week het leer: leg het leer in een bak met water en laat het daar ±10 minuten liggen tot het leer geheel verzadigd is. Haal het vervolgens uit de bak en dep het een beetje droog.

4. Vorm het bakje: duw het natte leer in het plastic bakje. Zorg er hierbij voor dat je geen afdrukken maakt met je nagels (deze blijven staan in het leer na opdrogen) en dat je het leer zo gelijk mogelijk erin krijgt zodat je randen overal even hoog worden. Je kunt bijvoorbeeld de ronde kop van het polijsthoutje gebruiken of met je vingers het leer goed aanduwen. 

Zie de video hieronder!

Tip: bedenk welke kant van het leer je aan de binnen-/buitenkant van het bakje wilt. Je kunt natuurlijk ook beide bakjes verschillend maken door het leer andersom te vormen.

5. Laat het leer volledig opdrogen.  Zet het niet op de verwarming, maar geef het leer alle tijd om zelf te drogen. Dit kan tot 2 dagen duren afhankelijk van de temperatuur in de kamer. Haal het leer niet uit het bakje in de tussentijd, maar laat het in het plastic bakje zitten tot het leer geheel opgedroogd is.

6. Werk de randen af: schuur de randen mooi strak met het schuurpapier. Eventueel kun je de rand ook een lichte bolling geven door de scherpe snijrand iets bij te schuren.

7. Polijst de randen: smeer de rand van je bakje voorzichtig in met Tokonole (potje met letter T). Probeer niet te morsen op het leer aangezien dit vlekken geeft, je wilt de Tokonole alleen op de snijrand smeren. Een dun laagje is genoeg. Laat de Tokonole even intrekken tot het licht plakkerig, maar niet meer nat voelt. Polijst de rand vervolgens met het polijsthoutje door dit snel over de rand te wrijven. Het gaat hierbij om de warmte die vrijkomt door het wrijven, niet om de druk. Duw dus niet met het houtje, maar creëer alleen warmte door de wrijving. Herhaal deze stap een paar keer tot je een mooie, glimmende rand hebt. 

8. Voedt het leer: smeer de gladde kant van het leer in met leercreme (potje met letter C). Met het canvas doekje kun je het mooi verdelen, neem hierbij ook de gepolijste rand van het leer mee. Zodra de leercreme is ingetrokken kun je hem licht oppoetsen met een schoon stukje stukje canvas, polijst ook het randje nog even met het doekje voor een mooie shine.

DONE! ik hoop dat je het leuk vond om op deze manier aan de slag te gaan met leer. Hopelijk heb je iets nieuws geleerd, iets moois gemaakt en wie weet ben je geïnspireerd geraakt om meer te doen met leer!

Als je de fijne kneepjes van het vak wilt leren, check dan mijn workshop aanbod! Liever thuis aan de slag? Kijk eens bij Leatherbox voor meer DIY pakketten met leer of download het gratis patroon voor een leren Plantenhanger (je kunt hiervoor een paneel bestellen in dikte 1.9-2.1 mm of 2.9-3.1 mm)

Wie is sas?

Hi! Ik ben Saskia! Ik ben maker, ontwerper en gepassioneerd leerbewerker. Binnen mijn bedrijf richt ik me op ambacht, duurzaamheid en minimalistisch design. 

Je kunt bij mij terecht voor een tas op maat, helemaal gemaakt naar jouw wensen! Daarnaast geef ik workshops en cursussen om dit mooie ambacht door te geven aan anderen.

Volg een workshop!

Ik leer je de kleine kneepjes van het vak en jij gaat naar huis met een zelfgemaakt ambachtelijk product!

Workshop aanbod

duurzame accessoires

Paspoorthoesje

30,00

Japanese notebook cover

39,00

Plantenhanger van leer

29,0036,00