Al het leer dat ik gebruik is plantaardig gelooid, ook wel bekend als tuigleer. Dit is leer is anders gelooid dan het leer dat je meestal tegenkomt in de mode-industrie, dat is meestal chroom gelooid. Meer informatie over het looiproces en de unieke kwaliteiten van plantaardig gelooid leer vind je hier.

Verzorging

Plantaardig gelooid leer heeft een andere verzorging nodig dan chroom gelooid leer, pas daarom op met de standaard middelen die je vindt bij de schoenmaker, deze zijn meestal bedoeld voor chroom gelooid leder en kunnen plantaardig gelooid leer ernstig beschadigen.

Het onderhoud van plantaardig gelooid leer bestaat uit drie stappen:

  • Schoonmaken

  • Voeden

  • Beschermen

Schoonmaken

Gebruik voor het reinigen van het leer enkel producten die geschikt zijn voor plantaardig gelooid leer. Veel reinigingsmiddelen zijn veel te agressief voor dit type leer en beschadigen het leer en de kleuring. Dit is vervolgens niet tot nauwelijks te herstellen.

Een geschikt reinigingsproduct is bijvoorbeeld ‘saddle soap’ of ook wel zadelzeep of een glycerine-based leer zeep, maar ook een milde babyshampoo werkt vrij goed om vlekken te verwijderen. Gebruik heel weinig zeep met minimaal water en probeer het eerst voorzichtig op een plekje waar het niet erg opvalt. Met een zachte borstel kun je het leer nu schoon borstelen.

Laat het leer na het reinigen volledig drogen. Plaats de tas nooit naast een warmtebron en gebruik geen föhn om het droogproces te versnellen. Hierdoor droog je het leer uit en wordt het hard.

Voeden

Net als je huid moet het leer af en toe gevoed worden. Tijdens het looien worden natuurlijke vetten aan het leer toegevoegd om het leer mooi soepel te maken. Door gebruik en blootstelling aan warmte, zon en regen, verdwijnen deze vetten langzaam uit het leer wat resulteert in uitdroging. In extreme gevallen kan het leer zelfs barsten. Ook het schoonmaken van het leer verwijderd de vetten uit het leer. Het is daarom belangrijk om het leer af en toe te voeden.

Hiervoor gebruik je een leer conditioner of een voedende creme voor leer. Gebruik liever geen leer-olie, naast dat dit vetvlekken kan geven als het niet gelijkmatig wordt aangebracht, dringt het ook te ver in de vezels van het leer wat het leer welliswaar heel soepel maakt, maar ook verzwakt. Het leer kan hierdoor makkelijker scheuren.

Het voeden van het leer maakt het leer ook wat donkerder, dit is normaal en kan niet voorkomen worden. Het verdwijnen van de oliën en vetten in leer zorgt er namelijk voor dat de kleur wat lichter wordt. Zodra je deze vetten weer herstelt door het leer te voeden zal het leer dus wat donkerder kleuren.

Beschermen

Veel voedende cremes en conditioners hebben al een beschermende factor en tenzij je je tas zou willen meenemen in een sneeuwstorm of hagelbui hoef je het leer niet extra te beschermen. Mocht je dit wel graag willen dan zijn er beschermende producten speciaal voor plantaardig gelooid leer te vinden die het leer naast waterproof maken ook beschermen tegen extreme kou of juist extreme warmte. Wacht hier wel een aantal uur mee zodat de conditioner of creme goed is ingetrokken.

Opbergen

Leer moet kunnen ademen, doe je tas daarom niet in een plastic zak en bewaar hem ook niet in een kleine ruimte gepropt in een kast. Je kunt een leren tas het beste opslaan in een katoenen tas of bijvoorbeeld een kussensloop. De stoftas die je hebt gekregen bij de aankoop van de tas is ideaal om de tas in op te bergen. Hou de tas weg van vocht en grote verschillen in temperatuur. Ook als je de tas niet gebruikt is het belangrijk om hem zo nu en dan te behandelen met een leer conditioner of voedende leer-creme.