Alle producten van Sas de Vries zijn gemaakt van plantaardig gelooid, 100% ecologisch leder afkomstig van koeien uit de biologische veehouderij. 

Het leer wordt gelooid door de Zweedse looierij Tärnsjø Garveri. Deze looierij heeft ruim 150 jaar ervaring met het plantaardig looien van leer. Ze zijn nooit overgestapt op het, tegenwoordig meer gangbare, chroom looien van leer en werken nog steeds op ambachtelijke wijze.

Tärnsjø Garveri beschikt over een certificaat dat garandeert dat al het leer vrij is van schadelijke stoffen en een certificaat dat al het leer gecontroleerd wordt en 100% ecologisch gekwalificeerd is. Bovendien biedt deze looierij de unieke optie om het leer terug te traceren naar de boerderij. Hierdoor kan niet alleen ik, maar ook jij controleren of de koe inderdaad van een ecologische boerderij komt. Benieuwd waar jouw tas vandaan komt? Check het hier: traceer het leer

Het proces

De huiden komen nat gezouten aan bij de looierij. Vervolgens worden de huiden bewerkt met kalk in grote, draaiende trommels. Dit duurt twee dagen en zorgt ervoor dat de haren makkelijk loskomen.

Met behulp van machines worden de huiden ontdaan van haren en restanten vlees. Ervaren vakmensen verwijderen alles wat de machine heeft gemist. Daarnaast worden de huiden voorzien van een code waarmee ze terug te traceren zijn naar de boerderij.

Na het kalken moet het pH terug gebracht worden naar 8, hiervoor worden enzymen gebruikt. Dit zorgt er bovendien voor dat de huiden soepel worden.

Plantaardig looien

Nu kan het werkelijke looien beginnen. Een verder onbewerkte huid zou met de tijd hard worden en uiteindelijk vergaan, het is immers organisch materiaal. Looien voorkomt dit en veranderd de huid naar leer. 

Verreweg het meeste leer dat je tegenkomt in de mode industrie is chroom gelooid. In plaats van natuurlijk stoffen wordt hierbij gebruik gemaakt van, je raad het al, chroom. Dit proces is veel sneller dan plantaardig looien en daardoor goedkoper. Een groot nadeel is dat het eindproduct van mindere kwaliteit is en er bovendien schadelijke stoffen terecht komen in het milieu. 

Niet meer dan logisch dus dat ik gekozen heb voor plantaardig gelooid leer voor al mijn tassen en accessoires. Het het plantaardig looien wordt gebruik gemaakt van tannine houdende planten. Tannine is een stof die van nature voorkomt in de schors en bladeren van veel planten. Op basis van ruim 150 jaar ervaring heeft Tärnsjø Garveri een specifieke mix van tannines ontwikkeld voor verschillende type leer. 

Na enkele dagen is het looiproces gereed en wordt het water uit de huid geperst. De huiden worden vervolgens uitgedund naar de gewenste dikte. 

Door het looiproces zijn alle natuurlijke vetten uit de huiden verdwenen. Middels verschillende processen, afhankelijk van het gewenste eindproduct, worden de vetten teruggebracht in het leer. 

Uiteindelijk worden de huiden gedroogd en afhankelijk van de toepassing wordt het leer soepel gemaakt in een roterende drum. Met behulp van kleurstoffen of waterbasis wordt het leer gekleurd.