duurzaam leer

Bestaat duurzaam leer? Ja!

In mijn bedrijf maak ik gebruik van verschillende soorten leer die allemaal op een andere manier duurzaam zijn. Je leest er hieronder meer over.

plantaardig gelooid leer
plantaardig gelooid leer uit Zweden
Duurzaam gelooid leer

Duurzaam leer

Hoe duurzaam is leer? Is vegan ‘leer’ niet veel duurzamer dan gewoon leer? Het zijn vragen die ik veel krijg. 

Vegan ‘leer’ bestaat vrijwel altijd voor een groot gedeelte uit plastic. De productie hiervan is niet milieuvriendelijk en levert een materiaal op dat minder lang meegaat dan echt leer en niet biologisch afbreekbaar is. 

Bovendien – wist je dat leer altijd een restproduct is van de melk- en vleesindustrie? Door de huiden van deze dieren duurzaam te looien en te gebruiken dragen we dus bij aan een circulaire economie. 

Het meeste leer is chroomgelooid. Steeds meer looierijen werken met een ‘closed loop’ systeem waarbij al het chroom uit het afvalwater gefilterd wordt om opnieuw te gebruiken. Ondanks dat, komt het chroom in het leer wel weer vrij in de natuur op het moment dat het leer weggegooid wordt.

In mijn eigen collectie gebruik ik daarom plantaardig gelooid leer. Het looiproces is milieuvriendelijk en maakt gebruik van plantaardige tanines uit kastanjes, boomschors en wortels.Plantaardig gelooid leer wordt met de tijd steeds mooier, gaat lang mee en is 100% biologisch afbreekbaar.

Daarnaast geef ik voor veel producten de optie om het product te laten maken van leer van biologische koeien. Scroll verder voor meer informatie hierover.

Bekijk de collectie

restleer

Naast plantaardig gelooid leer, maar ik in mijn bedrijf ook veel gebruik van restpartijen. 

Veel leer wordt afgekeurd vanwege de extreme eisen van de grote modehuizen en looierijen. Er zitten bijvoorbeeld teveel littekens op de huid of de kleuring is net niet hetzelfde als de rest van de batch. Ondanks dat hier prima omheen te snijden en te werken is, wordt dit leer afgedankt. Zonde toch?

Door deze huiden te gebruiken en om de oneffenheden heen te snijden, voorkomen we dat dit leer afval wordt. 
In mijn bedrijf maak ik gebruik van leer uit restpartijen voor de NO WASTE collectie en voor de DIY pakketten en workshops

NO WASTE collectie Workshops
Verantwoord leer

Leer van bio koeien

Voor een deel van de producten die ik maak geef ik de optie om te kiezen voor duurzaam leer van biologische koeien.

Deze koeien komen van Zweedse, biologische boerderijen en de huiden worden plantaardig gelooid in de Zweedse looierij Tarnsjø Garveri. Deze 150 jaar oude looierij werkt op traditionele wijze met respect voor het milieu. 

Het liefst zou ik alleen met leer van bio koeien werken. Helaas is de prijs van dit leer veel hoger dan dat van ‘normaal’ leer en kan ik niet genoeg klanten vinden die dit ervoor over hebben. Maak jij het verschil?

Alle producten van dit bio leer komen met een tracking code waarmee je het leer kunt terug traceren naar de biologische boerderij. Benieuwd naar de boerderijen waar dit leer vandaan komt?

Traceer het leer
duurzaam leer van bio koeien